Şubat ayı neden 28 gün sürer? Yörüngenin elips olmasındanmı yoksa imparator Augustun kararıyla mı?
Bilindiği üzere Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu tarih 3 0caktır. Bu tarihte dönüş hızı en fazladır. Eğer bununla ilgiliyse şubat yerine 31 gün süren ocak ayının kısa olması gerekmiyor mu? Hem müfredatta hem bir çok kaynakta şubatın 28 gün sürmesinin nedeni yörünge şekli gösteriliyor. Peki niye ocak ayı değil?
Tarihi bir yolculuk yapalım konuyu aydınlatalım:
Roma imparatoru Julius Sezar, takvimdeki karışıklıkları çözmesi için Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e emir veriyor.
O zamanlarda 1 yılın 365 gün 6 saat sürdüğü biliniyor.
Sosigenes de meseleyi şöyle çözüyor:
HER YIL 365 GÜN SÜRERSE, HER YILDAN 6 SAAT ARTAR. ARTAN SAATLER 4 YILDA BIR TAKVIME EKLENİR VE O YIL 365 + 24 SAAT = 366 GÜN OLUR.
366 gün 12 eşi parçaya bölünmediği için 6 ay 30 gün, diğer 6 ay 31 gün çekecek. Peki 365 gün çeken yıllarda aylara göre dağılım nasıl olacak?
Sezar emir veriyor: O zamanlar yılbaşı, Mart ayında. Ve Sezar da yılbaşının olduğu aya çok sevdiği eşinin adını veriyor (March). Ve İlk ay 31 gün çeksin, daha sonrakiler de bir 30, bir 31 şeklinde gitsin istiyor. Yılın son ayı olan Şubat, böylece 4 yılda bir 30 gün, diger yıllarda 29 gün olmuş. Yüce Sezar, bununla da yetinmeyip aylardan birine (en sevdiği aya-Temmuz) kendi ismini vermis: JULIUS, yani JULY. (Temmuz)
Sonradan imparator olan Augustus, Sezar'dan asagi kalmamış ve o da en sevdiği aya (Ağustos) kendi ismini vermis: AUGUSTUS, yani AUGUST. Ancak Julius Sezar’in ayı 31 günken Augustus'un ayı 30 gün olur mu ? O da emir vermiş: YILIN SON AYINDAN 1 GÜN DAHA ALIN, BENIM AYIMI DA 31 GÜN YAPIN. Zavalli Şubat’tan 1 gün daha alinmis ve Ağustos’a eklenmis. O gün bu gündür Subat ayı, 4 yilda bir 29 gün, diger yillarda 28 gün, Sezar’in ayı Temmuz ve Augustus'un ayı Ağustos da peşpeşe 31 gün çeker oluvermiş.