KATEGORİ
Kıymetli Dostlarım,
"GELİŞİ GÜZEL ZAMANLAR" yoğun bir çalışmanın ardından nihayet çıktı. Seçkin kitapçılarda; D&R, idefix, kitapyurdu, ÖTÜKEN gibi internet mağazalarında sizleri bekliyor. 



"Denize atılan bir şişe her kitap. Asırlar kumsalda oynayan birer çocuk. İçine gönlünü boşalttığın şişeyi belki açarlar, belki açmazlar..."
Cemil MERİÇ

VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

 

Verimli ders çalışma "Bilinçsizce çok çalışmak" değil; “etkili çalışmayı” bilerek çalışmaktır.  

Talebelerimiz önce bu yönde olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı ve niyetli olması gerekir.

 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI

 

1.Amaçlarınızı Belirleyin

Doğadaki her şeyin bir amacı vardır. Amaç belirlemek gidilecek noktayı gösterir ve amaca yönelik çalışmalar kalıcı olur

Dersten yüksek not almak, sınıfını geçmek, okulunu bitirmek şeklinde başlayan küçük amaçlar daha sonra sınavı kazanmak ve hayatta mutlu ve başarılı olmak şeklinde büyük amaçlara dönüşürler. Amacı olmayan öğrenci, çöl ortasında kalmış bir bedevi gibidir, nereye gideceğini, niçin gideceğini bilemez, böylece olduğu yerde dönüp durur. “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgârdan hayır gelmez.”

 

2.Planlı Çalışın

Birden çok ders çalışmanız gerektiğinde, hangisinden işe başlayacağınızı bilemediğiniz oluyor mu? Peki, bu yüzden erteleyip çalışmadığımız oluyor mu?

Bu kararsızlık hangi dersi ne zaman yapacağınızı belirli bir sıraya koymakla yani "Karar Vermekle" ortadan kalkar. İşte çalışmada plan; "nasıl", "ne zaman" ve "nerede" çalışacağınıza karar vermek demektir.

Bunun için haftalık çalışma planları oluşturun.

Çalışma planlarında;

1. Hangi derslere, haftanın hangi günleri çalışacaksınız

2. Geçmiş konuların tekrarına ne zaman yer vereceksiniz

3. Sınav tarihleri

4. Dinlenme gibi ders dışı etkinliklere ne zaman yer vereceklerini göstermelidirler.

 

3.Zamanı Verimli Kullanın

Öğrenciler bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi bir başka öğrenci zor öğrenebilir. Bir başka öğrenciyse çabuk yorulabilir ya da çalışmak istemeyebilir. Bu nedenle bir ders ya da konu içinde ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır.

İdeal ders çalışma şöyle olmalıdır: 35-40 dakika çalışma, 5-10 dakika tekrar, 10-15 dakika dinlenme.

Ders çalışmak için gerekli gücün toplanabilmesi bakımından eğlenmeye ve spora da zaman ayrılmalıdır. Ancak bu süre gereğinden fazla olmamalıdır.

 

4.Çalışmaya Uygun Ortam

Çalışmaya başlamadan önce, yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, sızı, fazla heyecan, açlık, aşırı tokluk gibi etkenlerin elden geldiğince giderilmesi gerekir.

Ders çalışma ortamında öğrencinin dikkatini dağıtacak poster, resim, masanın üzerinde dağınık kitap defter vs bulunmamalıdır.  

Öğrenci ders çalışmak için sıraya oturduğunda; omurgası dik bir şekilde oturmalıdır. Yatarak, uzanarak sıraya başını koyarak ders çalışma olmaz. Bu durumda beyin derse konsantre olamaz, zihin çabuk dağılır ve uyku bastırır.

Sınıf ortamı sessiz olmalıdır.

Sınıf ortamı sık sık havalandırılmalı, böylece hem talebenin uykusu gelmemeli hem de ortam oksijen açısından zengin olmalıdır.

 

5.Dikkatinizi Uyanık Tutun

İnsanda dikkat her an vardır, önemli olan bunun çalışılan konu üzerinde toplanabilmesidir. Sevilen ve ilgi duyulan bir konu, dikkatin uyanık tutulmasına yardım eder.

Ders dinlerken aklınız başka yerlere gidiyorsa kendinizi yakalayıp tekrar derse dönmek için gayret edin.

6.Derse Hazırlıklı Gelin

Başarılı olmanın yollarından biri de derslerin işlenmesine etkin olarak katılmaktır. Derslerde sürekli edilgin durumda kalan öğrencilerin işlenen konuları anlamaları zordur. Öğrenciler okula gelmeden önce, o gün işleyecekleri konuları gözden geçirmelidirler. Bu sayede hem derslerin işlenişine katılmak için gerekli güveni kazanırlar, hem de öğretmenin anlattıklarını daha kolay anlarlar.

Öğretmenlerin derse hazırlıklı gelen, soru soran, derse kalkan öğrencileri daha çok sevdikleri de unutulmamalıdır.

Kalem – Kitap – Defter üçlüsü (Muhteşem üçlü) mutlaka bulundurulmalıdır.

 

7.Not Tutun

Önemli gördüğünüz yerleri not alın.

Öğretmeninizin “burası önemli”, “yazılıda çıkar” gibi sözler söylediği yerleri işaretleyin. Yanına yıldız işareti yapın, fosforlu kalemle çizin vb…

Yazarak çalışırsanız unutmazsınız. Okuduklarınız kısa zamanda aklınızdan çıkar.

 

8.Araç - Gereç ve Kaynaklardan Yararlanın

Öğrenci, herhangi bir konunun öğrenilmesinde, görsel araçlara ne kadar başvurursa, öğrenme ilgisi ve zihinsel yetileri de o kadar çok genişleyecektir. (Harita, resim, animasyon ve videoların özel bir önemi vardır.)

 

9.Verimli Okuyun

Okuma, öğrenmenin en temel yoludur. Okuyacağınız yeri anlayarak okuyun.

Hızlı ve anlamlı okuma becerisi kazanabilmek için bol bol okuma çalışmaları yapmak gerekir.  Önce gazete, öykü ve roman gibi şeylerle işe başlamalı giderek boş zamanları okuyarak değerlendirme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Vakit geçirmek amacıyla bir hikâye veya roman okurken okuma hızı oldukça yüksek olabilir. Ama okuma yorum yapma, eleştirme özet çıkarmak için yapılıyorsa okuma hızı yavaş olmalıdır.

Okuduklarınızı anlamak ve okuma ve anlama hızını artırmanın yolu bol bol kitap okumaktır. Bu sebeple çok çok okuyun.

Hayat boşluk kabul etmez. Siz beyninizi doğru ve güzel şeylerle meşgul etmezseniz, beyin lüzumsuz işlerle meşgul olur.

 

10.Aralıklı Tekrarlar Yaparak Unutmayı Önleyin

Öğrenilenler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri öğrenilen bilgileri yeri geldikçe kullanmak, diğeri de mutlaka ve mutlaka aralıklı olarak tekrar etmektir.

Aralıklı olarak yapacakları tekrarlar sayesinde ise bir taraftan eski öğrendiklerinizi hatırlarken diğer yandan da sınavlara her an hazır durumda olacaksınız.

 

ETKİN DİNLEME:
Etkin dinlemeyi  “İFİKAN” şeklinde bir kodlamayla özetleyebiliriz.

İ: İzle: Öğrenci burada öğretmeni gözlemeyi iyi bilmelidir.
F: Fikirler: Her konu ana ve yan fikirlerden oluşur. Konunun fikrini kavramaya çalışın.

İ: İşaretler: Öğrenci öğretmenin anlattığı konuda soru gelebilecek yerlerin ipuçlarını görmeli ve bu bölümleri dikkatle takip etmelidir. Öğretmenin vurgularına ve tekrar ettiği yerlere dikkat etmelidir.
K: Katıl: Öğrencinin soru sorarak, etkili dinleyerek derse katılması demektir
A: Araştır: Öğrenci konuyla ilgili kaynaklardan araştırma yapmalıdır.
N: Not Tut: Yazılı hale getirilmeyen bilgiler çok çabuk unutulur. Buna bağlı olarak öğrenci derste dinlediği konuyu not tutmalıdır. Not alırken yazı düzenine dikkat edilmeli ve olabildiğince renkli kalemler kullanılmalıdır.(Not ne kadar güzel görünürse öğrencinin çalışma isteği artar.)

Öğrencinin bir dersten başarılı olabilmesi için derse hazırlıklı gelmesi ve derste işlenenleri belirli aralıklarla tekrar etmesi gerekir. Tekrar edilen konular sınavda soru olarak geldiğinde kolaylıkla yapılabilir.